Sepetim (0) Toplam: 0,00 TL

Satranç Nasıl Oynanır?

İnsanlık tarihinin en eski oyunlarından biri olan satranç, zeka oyunları içerisinde sevilen bir yere sahip. Özellikle çocukların zeka gelişimi için tavsiye ediyoruz. Sadece çocuklar için değil yetişkinlerinde oynamasında fayda var çünkü satranç, bizzat hayatın gerçeklerinden esinlenerek ortaya çıkmış bir oyundur. Her ne koşulda olursa olsun mücadele etmeyi öğretir. Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, kaybetmenin nedenlerini sorgulamayı ve oyunun sonucunu olgunlukla karşılamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir. %100 doğal taşlardan üretilmiş olup, sağlığa zararlı organik subazlı boyanın kullanılmadığı Şahcan Toys Ahşap Satranç Oyun Seti sizler için güzel bir alternatif olacaktır. Gelin hep birlikte bu oyun nasıl oynanır inceleyelim?

Bu oyun satranç tahtası denilen 8 x 8 ‘lik kare bir alan üzerinde satranç taşları ile oynanır. Toplam 64 karenin yarısı siyah, yarısı beyaz renklerden oluşur. Taraflar beyaz ve siyah renkli taşları alırlar, her oyuncunun bir seferde bir hamle yapmasıyla oyun gelişir. Oyunun başında beyaz ve siyahların 16 taşı bulunur. Bunlar bir Şah, bir vezir, iki kale, iki fil, iki at ve sekiz piyondan oluşur. Oyunun amacı karşı tarafın şahını mat etmektir. 

Satranç taşlarının her birinin ayrı hareketi vardır. Taşların hareket yönleri, gidebilecekleri kareler aşağıda boş satranç tahtasını temsil eden diyagramlarda ayrı ayrı gösterilmiştir.

Her taş, kurallara göre ulaşabileceği bir karedeki rakip taşın bulunduğu kareye yerleşerek, yerinden ettiği taşı oyun dışı bırakma gücüne sahiptir, buna taş almak denir. Alınan taş oyuna bir daha geri dönemez ancak bulunduğu hattın son karesine varan bir piyon, oyun haricinde bulunsun bulunmasın, arzu edilen başka bir taşla değiştirilebilir.

Geçerken alma, piyonlara özgü bir taş alma şeklidir. Başlangıç yerinde bulunan bir piyon iki hamle ilerletildiğinde rakip piyonun taş alma alanından geçerse, rakip piyon bu piyonu, hemen yapmak şartıyla, alabilir. 

Rok yapmak, şah ve kaleyle yapılan 2 hamlenin oluşumundan oluşan tek bir harekettir. Oyunda en fazla bir defa yapılabilir. Arada başka hiçbir taş yoksa ve şah ile kale hiç oynamamışlarsa ve şah tehdit altında değilse, Rok yapmak için Şah Kaleye doğru iki hamle atar. Aynı hamlenin devamı olarak, Kale Şahın üzerinden atlar ve yanına yerleştirilir. Şahın geçeceği karelerin de tehdit altında olmaması gerekir. Şahla, vezir tarafındaki kaleyle yapılan roka, uzun rok, şahla şah tarafındaki kalenin yaptığı roka ise kısa rok denir. Satrançta amaç şahı mat etmektir. Şah mat edilince oyun sona erer.

 

 

 

 



Kapat