YÖS nedir
YÖS nedir: Türkiye’de herhangi bir üniversitede lisans veya ön lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girmesinin zorunlu olduğu Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavının kısaltılmış ismine YÖS denilmektedir.
Her yıl Türkiye’de farklı uyruklara mensup 5 bin üniversite öğrencisi adayı bu sınava girer. Yabancı uyruklu öğrenciler, YÖS sınavlarının sonuçlarına göre Türkiye’deki üniversitelere başvuruda bulunabilir ve yeterli puanı alan öğrenciler kayıt yaptırmaya hak kazanır.
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) 2011 yılına kadar ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından her yılın Haziran ayında gerçekleştiriliyordu. ÖSYM’nin 21.01.2010 yılında aldığı kurul kararına göre; 2010 – 2011 akademik yılından itibaren YÖS sınavı ÖSYM bünyesinden çıkartılarak üniversitelerin kendi bünyesine aktarıldı.
Hala geçerlilikte olan yabancı uyruklu öğrenci sınavı için ÖSYM tarafından yapılan açıklama şu şekildedir;
‘’Türkiye’de ön lisans ve lisan öğrenimi görmek isteyen yabancı uyruklu öğrenciler ortaöğretim kurumundan mezun olmuş ve ilgili üniversite bünyesinde hazırlanmış, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanmış sınavlara girecek ve bu sınavlardan alınan puanlar ile istenen belgeleri sağladıktan sonra üniversite eğitimi için başvurularını bizzat üniversitelere gerçekleştirecektir.’’
Türkiye’de Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) Nasıl Yapılıyor?
2010 yılında açıklanan bu kararın ardından üniversiteler kabul edecekleri öğrenciler için YÖS sınavı düzenlemeye başlamıştırlar. YÖS sınavına girecek her öğrenci için üniversiteler resmi internet adreslerinde; sınava girmek isteyen öğrencilerin yerine getirmekle yükümlü olduğu zorunlulukları, sınav başvuru aşamalarını, sınav tarihini ve sınav harç ücretlerini duyururlar.
Türkiye’de üniversitelerin kendi bünyelerinde uyguladıkları YÖS sınav sonuçları iki yıl boyunca geçerliliğini korur. Sınav sonuçları sadece sınavına girilen üniversite bünyesinde geçerli olduğu gibi bazı istisnai durumlar da söz konusu olabilir. Her dönem farklı olmakla birlikte bazı üniversite bölümleri ve birlikleri birbirlerinin yaptıkları sınavları kabul ederler ve aynı YÖS puanıyla farklı üniversite bölümlerine başvuruda bulunabilirler.
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) Soruları Nerelerden Çıkıyor?
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı Temel Öğrenme Becerileri Testi ve Türkçe Testi olmak üzere iki farklı bölümden oluşur. Temel Öğrenme Becerileri Testi; matematik, geometri ve sembolik ifadeler üzerine olurken Türkçe Testi isteğe bağlı olarak cevaplanır.
Temel Öğrenme Becerileri Testi İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki farklı dilde soruluyor.
Adayların soyut düşünme güçlerini ölçen Temel Öğrenme Becerileri Testi puanı, üniversitelerin öğrenci kabulünde esas aldıkları puan türüdür. Adayların bu test türünden aldıkları puanlar hesaplanır ve puan sıralamasına göre lisans veya ön lisans bölümlerine kabuller gerçekleşir.
Bazı üniversiteler Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı kapsamında; fizik, kimya, tarih ve coğrafya gibi alanlarda sorulara da yer verirler.
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavları’nda yer alan Türkçe Testi ise üniversite programlarına girişlerde dikkate alınmaz. Üniversiteye kabul edilmiş öğrencilerin cevapladığı Türkçe Testi soruları; öğrencilerin yeterli Türkçe bilgisine sahip olup olmadığını ölçer. Bu sınavdan belirlenen puanı alamayan öğrenciler bölüm derslerine geçmeden önce bir yıl süreyle Türkçe hazırlık programına katılırlar. Ertesi yıl tekrar girecekleri sınavlarda başarılı olurlarsa bölümlerine geçiş hakkı kazanırlar.
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) Başvuru Koşulları
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na başvuracak adayların lise veya dengi okullardan mezun olması ya da mezuniyetine bir yıl kalmış olması gerekir.
Sınava sadece yabancı uyruklu öğrenciler başvurabilir. KKTC uyruklu olanlar veya çifte uyruğundan biri T.C veya KKTC olanlar Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına başvuruda bulunamazlar.
Yurt dışından kabul edilecek öğrenciler tamamen üniversitelerin kendi bünyelerinde belirledikleri kriterlerle değerlendirilirler. 2018 yılı Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı ile ilgili tüm başvuru koşullarını Türkiye’de eğitim almayı düşündüğünüz üniversitenin resmi internet sitesinden öğrenebilirsiniz.